Ko podjetje raste počasi, a v pravo smer
Ekološka kmetija težko poveča proizvodnjo in poleg pridelka požanje tudi poslovne uspehe, ne da bi zanj žrtvovala svoje standarde. Gojenje avtohtonih sort je zahtevno, a prijazno do zemlje in okolja. To sta le nekatera od izzivov, ki jih z upoštevanjem svojih načel in vrednot uspešno premaguje tudi podjetje Vege & Dobro.
Ekološko kmetijstvo je eden od odgovorov na prehranske in okoljske izzive sodobnega časa. A uspeti v tako specializirani in nišni dejavnosti, kot je 100 % rastlinska in ekološka pridelava, je zahtevna naloga. Zlasti v Sloveniji, kjer je trg omejen in potrošniki pa v svojo prehrano še zmeraj vključujejo obilico mesa. Kljub temu se nekatera podjetja, med njimi tudi Vege & Dobro, uspešno razvijajo in dokazujejo, da se ekološka usmeritev ne izključuje s poslovnim uspehom.
Avtohtone sorte za našo zemljo
Jedro pridelave podjetja Vege & Dobro, ki ga vodi Stanko Valpatič, so avtohtone sorte boba, fižola in ajde, iz katerih izdelujejo svoje rastlinske namaze. Prilagojene so slovenskemu okolju in pogojem, ki jih to ponuja. Njihova semena pridelovalci ohranjajo sami in tako prispevajo k prehranski neodvisnosti in varovanju genetske pestrosti. A njihova pridelava je specifična, zahteva več ročnega dela in prilagajanja, kar pomeni tudi višje stroške in kompleksnejšo organizacijo dela.
Trajnostna rast je postopna in premišljena
Podjetja oziroma ekološki pridelovalci, ki sledijo podobnim načelom kot Vege & Dobro, rast pojmujejo drugače kot večina (večjih) podjetji. Ker pri svojem delu spoštujejo trajnost in naravo, je rast postopna, premišljena in predvsem organska. Pri večjih količinah pridelka je težje ohranjati ekološke standarde, zato svojo proizvodnjo širijo v sodelovanju s sorodnimi ekološkimi kmetijami, od katerih nato dokupijo potrebne količine za povečanje proizvodnje. Ekološki model pridelave in predelave tako temelji na iskanju ravnovesja med kakovostjo, trajnostjo in razpoložljivostjo surovine.
S spremembo miselnosti do zdravega okolja
Čeprav je ekološka in rastlinska prehrana v porastu, se premiki v navadah potrošnikov dogajajo počasi. Ljudje so danes sicer vedno bolj naklonjeni lokalni, trajnostno in etično pridelani hrani, a Stanko Valpatič je prepričan, da bi na tem področju kot družba morali narediti še več. Verjame, da bi lahko preboj v miselnosti dosegli z doslednim ozaveščanjem in izobraževanjem ljudi tako o pomenu ekološke in rastlinske prehrane za naše zdravje kot za zdravje našega planeta. Kot pravi sam: »Konvencionalno kmetijstvo do zemlje, ki jo izkorišča, ni prijazno. V prihodnosti pa bodo pitna voda in živa polja, na katerih pazimo na življenje v tleh, še kako dragocena.«
Stanko Valpatič s svojo znamko Vege & Dobro dokazuje, kako lahko ekološka, nišna, trajnostno usmerjena dejavnost uspe, če temelji na jasnih vrednotah, organski rasti in zavezanosti kakovosti. Z vključitvijo v projekt Štartaj Slovenija, vizijo Vege & Dobro podpira tudi SPAR Slovenija, saj s prodajo v trgovinah INTERSPAR zgodba dobiva širši domet. S tem SPAR Slovenija potrjuje tudi zavezanost k ponujanju lokalnih izdelkov, ki promovirajo odgovornost in trajnost.